6 jun. 2023

Rittal opent de deuren van gloednieuw Rittal Application Center

Rittal en Eplan ontzorgen maakbedrijven over hele waardeketen van bordenbouw

Lokeren, 6 juni 2023 - Rittal, wereldspeler op het vlak van behuizingstechniek en IT-infrastructuur, opent het gloednieuwe Rittal Application Center (RAC) in zijn Belgische hoofdzetel te Lokeren. Klanten kunnen hier de voordelen van automatiseringstechnologie voor hun projecten uitproberen en nieuwe manieren ontdekken om de efficiëntie van hun workflow te verhogen. De snelheid en nauwkeurigheid van het Rittal-machineportfolio, gebundeld met de eenvoud en gebruiksvriendelijkheid van de engineeringsoftware van zusterbedrijf Eplan, ontzorgt industriële spelers over de volledige waardeketen van bordenbouw.

“Het Rittal Application Center geeft praktische antwoorden op de meest uiteenlopende technische vragen waar fabrikanten vandaag voor staan. Hier kunnen paneelbouw- en schakelmateriaalfabrikanten hun projecten inbrengen en werken wij praktisch met hen samen aan oplossingen op maat", zegt Mario Van Bever, Business Development & Marketing Manager bij Rittal. "Ons doel is om onze klanten een concurrentievoordeel te bieden en hen nieuwe ontwikkelingsmogelijkheden voor de toekomst te laten zien. Het is niet louter een demoruimte, maar een live productieruimte waar de machines in de praktijk maatwerk uitvoeren op bestelling. Dat stelt hen in staat om de uitdagingen van vandaag het hoofd te bieden met het oog op doorgedreven efficiëntie en kostenbesparing."
 

Ontzorging van tekening tot bewerking

Door de kracht van hard- en software te bundelen, ontzorgt de samenwerking tussen Rittal en zusterbedrijf Eplan maakbedrijven binnen de hele waardeketen, van engineering tot onderhoud. Met de engineeringsoftware EPLAN Pro Panel biedt Eplan bordenbouwers een handige tool om de binnenopbouw van hun kasten zelf te gaan ontwerpen. De data van die tekeningen worden vervolgens doorgestuurd naar het Rittal Application Center, waar ze vertaald worden in een productieorder voor CNC milling terminals, die de plaatbewerking automatiseren.

Deze Perforex cnc-machines boren, tappen en frezen uitsparingen in montageplaten op basis van de nodige coördinaten uit 3D-designs van Eplan. De operator hoeft slechts de plaat op de machine te plaatsen en op start te duwen. Deze automatisering spaart niet alleen veel tijd bij het boren en frezen, maar garandeert ook een kwalitatieve afwerking en precisie die een technieker manueel niet kan evenaren. Daarnaast zorgt de Secarex-machine in het RAC dan weer voor het snel, exact en ergonomisch knippen van kabelgoten, kabelgootdeksels en montagerails.

Draadconfectie

De zin voor automatisering in het Rittal Application Center gaat verder dan plaatbewerking alleen. In de waardeketen werden de processen geïdentificeerd waar bordenbouwers manueel het meeste tijd aan spenderen. Dat maakte duidelijk dat ook de vraag naar automatisering wat betreft draadconfectie toeneemt. Daarom ontwikkelde Rittal de Wire Terminal, die op basis van data uit Pro Panel alle nodige draden knipt, bedrukt en afwerkt met een adereindhuls. Op die manier hoeft de cableur enkel maar de draden aan te sluiten in de kast, wat een enorme efficiëntiewinst oplevert.

Meer efficiëntie voor iedereen

Automatisering vereist een investering in technologie, processen, diensten en materiaal. Veel kleinere maakbedrijven kunnen die investering niet maken. Door hun kasttekeningen via Pro Panel door te sturen naar het Rittal Application Center, waar een combinatie van machines en experts voorzien in hun maatwerk, kunnen zij alsnog de kracht van automatisering en digitalisatie benutten. Op die manier wil Rittal met diensten, een eigen machineportfolio en de synergie met zusterbedrijf Eplan voor zoveel mogelijk maakbedrijven de poort open gooien naar meer efficiëntie.

Meer informatie over het Rittal Application Center vindt u hier.

 

​​Over Rittal

​Rittal, met het hoofdkantoor in Herborn, Hesse, Duitsland, is een toonaangevende wereldwijde leverancier van oplossingen voor industriële behuizingen, stroomverdeling, klimaatbeheersing en IT-infrastructuur, alsmede software en diensten. Systemen van Rittal worden wereldwijd in meer dan 90 procent van alle industrieën toegepast.

Oplossingen van Rittal worden ingezet in een groot aantal industriële en IT-toepassingen, waaronder verticale sectoren zoals de transportindustrie, energieopwekking, machine- en installatiebouw, IT en telecommunicatie. Rittal is wereldwijd actief met meer dan 9.000 werknemers en meer dan 64 dochterondernemingen. Het ruime productassortiment omvat infrastructuuroplossingen voor modulaire en energie-efficiënte datacenters met innovatieve concepten voor de beveiliging van fysieke data en systemen. Toonaangevende softwareleveranciers Eplan en Cideon voegen waarde toe door interdisciplinaire engineeringdiensten te leveren, terwijl Rittal Automation Systems oplossingen biedt voor schakelapparatuur.

Rittal, opgericht in 1961, is het grootste bedrijf van de Friedhelm Loh Group. De Friedhelm Loh Group is wereldwijd actief, met 12 productielocaties en 95 internationale dochterondernemingen. Het heeft meer dan 12.000 werknemers in dienst en boekte in het fiscale jaar 2022 een omzet van € 3 miljard. In 2022 werd het familiebedrijf door het Top Employers Institute voor het 14e achtereenvolgende jaar uitgeroepen tot een van de belangrijkste werkgevers van Duitsland. In het kader van een onderzoek in heel Duitsland identificeerde het tijdschrift Focus Money de Friedhelm Loh-groep in 2021 voor de vijfde keer als een van de beste aanbieders van beroepsopleidingen van het land. In 2023 ontving Rittal, voor de tweede keer op rij, het Top 100-zegel als een van de meest innovatieve middelgrote ondernemingen van Duitsland.

Kijk voor meer informatie over onze organisatie op onze website:

Over Rittal:  https://www.rittal.com/be-nl/Unternehmen/Portraet

Over Eplan: https://www.eplan.be/nl/organisatie/bedrijfsprofiel/over-eplan/

Over Friedhelm Loh Group: https://www.rittal.com/be-nl/Unternehmen/Friedhelm-Loh-Group