22 okt. 2021

Rittal viert samen met haar werknemers de miljoenste VX25

Rittal viert samen met haar werknemers de miljoenste VX25

2021-10-22. Het jaar 2021 vormt een driedubbele mijlpaal voor Rittal. Het bedrijf viert het 60-jarig jubileum van de oprichting, de 75e verjaardag van eigenaar Prof. Friedhelm Loh en nu ook een hoogtepunt in de productie van de VX25. Op 16 augustus rolde de miljoenste kast van de productieband. Speciale dank gaat uit naar de 1.240 werknemers van de fabriek in Rittershausen. Tijdens een feestelijke plechtigheid werden zij gehuldigd door de eigenaar en vertegenwoordigers van de directie – op dezelfde productievloer waar de VX25 dag in dag uit wordt geproduceerd.

Hoe kunnen we het beste nog beter maken? Dat was de vraag die Rittal zichzelf stelde als uitgangspunt voor de ontwikkeling van het kastsysteem VX25. Vandaag, drie jaar na de eerste marktintroductie, is de VX25 al in gebruik bij klanten uit de industrie en IT over de hele wereld. Bijvoorbeeld in de productiecentra van alle grote autofabrikanten, maar ook in windturbines die zich soms op de meest afgelegen locaties bevinden, of op cruiseschepen en in de datacenters van IT-giganten zoals Facebook en Amazon. De miljoenste VX25 die op 16 augustus 2021 van de productieband rolde, werd voor deze gelegenheid verguld. De gebeurtenis werd door management en werknemers met muziek en confetti op de locatie Rittershausen gevierd. Het was een gedenkwaardig en tegelijk feestelijk moment toen de uitzonderlijke prestaties van zo veel Rittal werknemers – design engineers, productmanagers en productietechnici – persoonlijk werden geëerd.

“Dit kon alleen door jullie bijdragen. En daar kan ik jullie niet genoeg voor bedanken. Wij zijn altijd wereldleider geweest op technologisch gebied en met de VX25-kast hebben wij opnieuw een signaal afgegeven aan de wereldmarkt. Onze klanten waren compleet verrast. Gedurende vier productgeneraties hebben wij blijk gegeven van een uitmuntende productie van kasten en behuizingen”, zei Prof. Friedhelm Loh tegen de werknemers die aanwezig waren bij de plechtigheid.

Ongelooflijk! – zo omschreef de eigenaar en voorzitter van de Friedhelm Loh Group het succesverhaal van Rittal. Hij vertelde dat Rittershausen niet alleen de geboorteplaats was van de grote kastsystemen, maar ook de wieg van de onderneming zelf. “Met mensen uit de regio hebben we een businessmodel ontwikkeld dat de complete elektrotechniek op zijn kop zette. Dat waren mensen uit Ewersbach, Eibelshausen en andere plaatsen binnen een straal van 50 kilometer. Dat waren mensen met ideeën.” Niemand – inclusief zijn vader, hijzelf en het management in die tijd – hadden durven dromen dat de kasten en behuizingen van Rittal slechts enkele tientallen jaren later over de gehele wereld in gebruik zouden zijn. Het verzet tegen het concept van standaardkasten en -behuizingen kwam van 's werelds grootste elektrotechnische bedrijven. Ze verwierpen het idee om kasten en behuizingen “uit een postordercatalogus” te moeten kopen. Maar met de slogan “Direct uit voorraad leverbaar” ontketende Rittal een revolutie. Via de machinebouw veroverde de standaardkast de industrie.

“Het is verbazingwekkend als we zien waar de productie van deze kasten en behuizingen tegenwoordig plaatsvindt” zei Prof. Loh. Want inmiddels worden de kasten en behuizingen niet alleen in Rittershausen geproduceerd, maar ook in de Rittal-fabrieken in China, India, Groot- Brittannië, Brazilië en de Verenigde Staten. “Wereldwijd produceren we elke dag enkele duizenden grote kastsystemen.” Vele andere partijen, waaronder grote elektrotechnische ondernemingen, hebben getracht dit voorbeeld te volgen, maar zonder succes. Volgens Prof. Loh is een van de grootste krachten van Rittal de bereidheid om van de gevestigde trends af te wijken en nieuwe wegen te bewandelen die het bedrijf net die ene stap voorsprong geven op andere ontwikkelingen. Bijvoorbeeld door het productassortiment uit te breiden van kasten tot complete systemen met klimatisering en stroomverdeling en vervolgens tot IT-infrastructuren. En dit moet in de toekomst zo blijven.

Dankzij dit succes is Rittal ook uitgegroeid tot de grootste werkgever in de regio. “Het is niet vanzelfsprekend dat een bedrijf zich gedurende 60 jaar op deze manier kan ontwikkelen. Het is een geschenk. Het is een ongelooflijk succesverhaal en een heel goede reden voor een feest”, zei Prof. Loh als afsluiting van zijn toespraak.

Markus Asch, CEO Rittal International, benadrukte nog eens het belang van de VX25: “Dit grote kastsysteem is de essentie van Rittal en een weerspiegeling van onze expertise”. Het kastsysteem is verkrijgbaar in duizenden configuratievarianten en voldoet wereldwijd aan 90 procent van alle klantbehoeften. “We zijn hier vandaag om de miljoenste VX25 te vieren, maar in werkelijkheid vieren we jullie, onze werknemers die deze kasten dagelijks produceren”, zei de voorzitter van de Raad van Bestuur. Samen met Norbert Peter, Vice President Operations Duitsland en fabrieksmanager in Rittershausen, overhandigde hij een vergulde kastsleutel en een gedenkcertificaat aan personeelsafgevaardigden als erkenning voor het werk dat alle werknemers hebben verricht.