2019-03-21. De intelligente integratie van Value Creation processen is de sleutel tot digitale transformatie van de industrie. Op Hannover Messe 2019 presenteert Rittal de voordelen van haar nieuwe en verbeterde systeemproducten, de digitale processen en een passende infrastructuur. Een van de hoogtepunten op de beurs is een nieuwe generatie compacte en kleine behuizingen.
Industriële intelligentie vraagt probleemloze verbinding tussen mensen, machines en gegevens. Met een stand van 1550 m² op de Hannover Messe, toont Rittal de mogelijkheden die worden gecreëerd door digitale integratie. Op basis van een ‘Industrie 4.0 markt’ kunnen bezoekers ontdekken hoe Rittal het beursthema ‘Integrated Industry - Industrial Intelligence’ vertaalt naar de noden van haar klanten. “Onze gedigitaliseerde productportefeuille en directe dialoog met bezoekers uit alle mogelijke bedrijfstakken vormen de ideale basis voor een diepgaande discussie over hoe procesefficiëntie het best kan worden gerealiseerd”, zegt Uwe Scharf, Managing Director Business Units en Marketing bij Rittal Duitsland. Systeemoplossingen van Rittal worden wereldwijd gebruikt in meer dan 90% van alle branches.
Primeur: nieuwe compacte en kleine behuizingen voor Industrie 4.0
Op de Hannover Messe pakt Rittal uit met een productpremière: “Wij begrijpen de nieuwe vereisten van een gedigitaliseerde industrie en bieden als antwoord een nieuwe generatie compacte en kleine behuizingen. Na de introductie van onze Blue e+ serie en het VX25 vloerstaande kastsysteem, zijn nu al onze kernproducten volledig vernieuwd en helemaal klaar voor Industrie 4.0”, aldus Uwe Scharf. De lancering van de kleine en compacte behuizingen markeert de digitale transformatie van een gestandaardiseerd product dat Rittal al 50 jaar maakt: met 35 miljoen geproduceerde exemplaren is AE de populairste compacte behuizing ter wereld. Deze wordt beschouwd als de originele en bovendien allereerste op grote schaal geproduceerde industriële behuizing. Nu speelt Rittal in op de veranderde behoeften die het digitale tijdperk meebrengt en ontwikkelde het product tot een nieuwe systeemoplossing. Klanten genieten van nieuwe functies die hun Value Creation processen stroomlijnen, versnellen en tegelijkertijd de flexibiliteit en betrouwbaarheid verhogen.
Nieuwe productiesite zet in op Industrie 4.0
In Haiger (Duitsland) heeft Rittal een totaal nieuwe vestiging gebouwd voor de productie van de nieuwste serie compacte behuizingen. Voor een bedrag van 250 miljoen euro - de grootste investering in de geschiedenis van het bedrijf - heeft Rittal de meest geavanceerde fabriek ter wereld voor compacte en kleine behuizingen neergezet, geheel in lijn met de principes van Industrie 4.0. Probleemloos ordermanagement en afhandeling zijn volledig geïntegreerd in de verregaand geautomatiseerde fabriek, wat continue beschikbaarheid van standaard producten en bijbehorende accessoires verzekert. Bezoekers aan de Rittal beursstand zullen ontdekken hoe genetwerkte productieprocessen werken en hoe ze de digitale productieketen binnen hun eigen bedrijf kunnen inzetten.
Borden- en schakelkastbouw klaar voor de uitdagingen van Industrie 4.0
Tijdens de beurs demonstreert de systeemaanbieder dat zij veel belang hecht aan de plaats van haar individuele producten binnen de waardeketen van de borden- en schakelkastbouw. Rittal ondersteunt deze belangrijke industrie actief bij het streven naar verdere digitalisering, standaardisatie en automatisering. Met een schakelkastbedrading tonen Rittal en EPLAN hoe het productieproces geoptimaliseerd kan worden: van het beschikbaar maken van digitale artikelgegevens en configuratoren tot het engineering- en werkvoorbereidingsproces waarin de digital twin van de schakelkast wordt gecreëerd, tot en met de digitaal verbonden productie.
Slimme stroomverdeling
Op het gebied van stroomverdeling verrast Rittal met VX25 Ri4Power. Dit railsysteem voor de samenstelling van veilige laagspanningsschakelkasten en stroomverdelers is gebaseerd op de nieuwe VX25 schakelkast en biedt tal van voordelen: een hoog energierendement, hoge mate van beschikbaarheid van kwalitatieve data en eenvoudige configuratie dankzij de Rittal Power Engineering software.
Tastbare klantvoordelen door digitale producten en diensten
Dankzij industriële intelligentie kunnen gegevens en algoritmen gebruikt worden om de werking van systemen te bewaken en te beheren. Hierdoor kunnen in de productie, elektriciteitsnetten en logistiek, fouten of defecten in componenten betrouwbaar voorspeld worden. Rittal toont op haar beursstand de voordelen van intelligente data-analyses in combinatie met haar IoT-compatibele producten. Dit omvat de integratie van actieve oplossingen zoals koelaggregaten, chillers en sensorgestuurde machines en IoT- of IIoT-interfaces die beschikbaar zijn op Rittal platformen zoals EPLAN eView en RiZone of op standaard platformen zoals Siemens MindSphere.
Intelligent Edge Data Center
Industrie 4.0 en ‘Smart Industry’ vragen om lage latenties in samenhang met hoge betrouwbaarheid en beveiliging. Rittal levert hiervoor de best passende infrastructuur. Vijf Edge Data Centers worden gedemonstreerd in typische opstellingen. Het hoogtepunt is het Intelligent Edge Data Center (IEDC) dat in samenwerking met Atos en Siemens werd ontwikkeld.
Het IEDC legt alle relevante gegevens vast binnen slimme productievestigingen. Op de Hannover Messe toont Rittal realistische scenario’s op basis van gegevens gegenereerd door Blue e+ koelaggregaten. Het Siemens MindSphere platform vormt hierbij de basis voor gegevensverzameling en bijhorende diensten. Bezoekers krijgen ook meer inzicht in de potentiële voordelen door demonstraties van specifieke gebruikssituaties zoals de visualisatie van de Rittal productie in Rittershausen via de MindSphere app en gegevensbeheer in de cloud met een combinatie van iNNOVO en MindSphere.
Engineering van de productieketen
Op hun eigen stand H30 in hal 6 laten Rittals dochterondernemingen EPLAN en Cideon zien hoe op maat gemaakte engineeringoplossingen doeltreffend de digitaliseringsstrategie van klanten kunnen ondersteunen. Daarbij speelt het Efficiency Lab een centrale rol: bezoekers kunnen er samen met de experts hun huidige en gewenste engineeringprocessen modelleren en Gap analyses uitvoeren als basis voor systematische digitalisering. Daarnaast zal EPLAN eView te zien zijn: de eerste oplossing ooit van het cloudsysteem ePulse.