21 jan. 2021

Met “ONCITE powered by IBM” spelen German Edge Cloud en IBM in op de digitaliseringsbehoeften van de maakindustrie. Dit doen zij door relevante functies op de werkvloer aan te bieden als een all-in-one hybride cloud-oplossing. Eenzelfde oplossing die nu al in gebruik is in de digitaal geïntegreerde Rittal-fabriek in Haiger.

German Edge Cloud en IBM brengen hybride cloud-oplossing voor industriële edge computing direct naar de werkvloer

De snelle en eenvoudige implementatie van datagestuurde werkvloertoepassingen met gelijktijdige datasoevereiniteit is momenteel een van de grootste uitdagingen voor de productie-industrie. De Industrial Edge Appliance ONCITE van German Edge Cloud (GEC) werd uitgebreid met componenten uit IBM Cloud Paks. Deze componenten zijn gebouwd op Red Hat’s “OpenShift” Kubernetes-platform voor bedrijven. Met dit pakket van hardware, software en diensten voor applicatiebeheer is een hybride cloud-implementatie te realiseren. Het stelt productiebedrijven, OEM-fabrikanten en de toeleveringsindustrie in staat snel te profiteren van de digitalisering in de productie. Zelfs als ze over weinig eigen middelen en expertise beschikken.

The new GEC: Pioneer of the digital transformation in manufacturing industry and a cloud automation partner for software companies.

Met de oplossing ONCITE heeft het bedrijf German Edge Cloud zichzelf op de kaart gezet. Het bedrijf is opgericht binnen de Friedhelm Loh Group en biedt de eerste turn-key edge-cloud-computerruimte voor een intelligente analyse van productiegegevens en het koppelen van fabrieken wereldwijd. Met ONCITE maken klanten hun data snel, eenvoudig en veilig beschikbaar in netwerkomgevingen door intelligente gegevensanalyses. Datasoeverein, cloud-platformonafhankelijk en op een manier die waarde toevoegt. Digitalisering door middel van edge computing in combinatie met een veilige verbinding met public en private clouds is net zo belangrijk als voortdurende procesoptimalisatie. Daarom biedt deze oplossing een groot concurrentievoordeel, vooral voor industriële productie.

Met de knowhow van het vroegere zusterbedrijf iNNOVO Cloud heeft het bedrijf specialisten in huis op het gebied van automatisering, migratie, exploitatie en service van verspreide toepassingen in multicloud-architecturen. Het productenprogramma van het toenmalige iNNOVO dekt het palet aan edge-platforms af. Van ONCITE tot eigen virtuele private en public cloud-oplossingen. Hierbij profiteert German Edge Cloud van de jarenlange ervaring van iNNOVO als stabiele cloud-platformprovider voor de financiële en bankensector. Klanten kiezen platform- en servicecomponenten uit een modulair systeem en stemmen hun oplossingen zo precies af op hun behoeften. Dit betekent dat klanten ook kunnen vertrouwen op professionele managed services en een 24-uurs beschikbaarheid. En dat zeven dagen per week – zowel in de industrie als in andere branches en bedrijfstakken.

De softwaretoepassingen en integratieservices van het vroegere IoTOS ronden het aanbod af. Klanten kunnen beschikken over knowhow in industriespecifieke IT-landschappen, voor complexe productieaansturingen en voor Manufacturing Execution Systems (MES). Zo ondersteunt German Edge Cloud haar klanten bij de uitdagingen die zij tegenkomen op weg naar de implementatie van het Industrial Internet of Things (IIoT).

Complete oplossing uit één hand

Met deze unieke combinatie is German Edge Cloud nu een full-service provider. Van advies en implementatie tot de exploitatie van softwaretoepassingen voor eigen clouds van de klant, een hyperscaler cloud of GEC's eigen cloud- of edge-infrastructuur – zonder vendor lock-in. Dr. Sebastian Ritz, managing director van German Edge Cloud, licht toe: “Omdat wij alles uit één hand aanbieden krijgen onze klanten een solide oplossing voor heterogene datalandschappen en de bijbehorende proces-knowhow. Tot nu toe hadden klanten verschillende partners nodig, bijvoorbeeld een systeembouwer, een service-integrator en een adviesbureau. Wij zijn alles in één: een cloud-automatiseringspartner voor softwarebedrijven.”

“Onze focus ligt op open, snel inzetbare en datasoevereine edge- en cloud-oplossingen,” verklaart Dieter Meuser, eveneens managing director bij German Edge Cloud. Hij voegt daaraan toe: “De oplossingen van German Edge Cloud zijn modulair en schaalbaar. Dit stelt onze klanten in staat om op elk moment te reageren op veranderende markteisen. Zelfs in de toekomst.”

Datasoevereiniteit voor de industrie en GAIA-X

“Digitalisering en het creëren van waarde met data is een eerste vereiste voor toekomstbestendigheid en de internationale concurrentiepositie, met name in de producerende industrie”, zegt professor Friedhelm Loh, eigenaar en bestuursvoorzitter van de Friedhelm Loh Group. Hij vervolgt: “Bij verbindingen via clouds willen bedrijven de volledige controle over hun gegevens behouden en hun meest waardevolle bezit beschermen: hun knowhow. Daarvoor biedt German Edge Cloud kant-en-klare oplossingen.”

De ondernemer vertelt welke oplossing de Friedhelm Loh Group gebruikt. “Bij het opzetten van onze digitaal geïntegreerde productie in de nieuwe Rittal-fabriek in Haiger hadden wij zelf behoefte aan gegevensanalyses met volledige datasoevereiniteit. Elke dag wordt hier 18 Terabyte aan data gegenereerd. En wij willen al deze gegevens gebruiken voor het versterken van onze waardeketen. Samen met German Edge Cloud hebben wij hiervoor de eerste oplossing ontwikkeld en nu ondersteunen wij ook onze klanten bij deze toekomstige taak.”

De edge-cloud-computerruimte ONCITE levert een essentiële bijdrage aan de opbouw van een veilige Europese data-infrastructuur voor haar klanten.

De Friedhelm Loh Group is met haar dochteronderneming German Edge Cloud een van de medeoprichters van GAIA-X. Professor Loh was een van de initiatiefnemers van dit grootschalige project dat in het najaar van 2019 werd gelanceerd door de Duitse minister van Economische Zaken, Peter Altmaier.

Als onderdeel van de Friedhelm Loh Group maakt GEC gebruik van de industriële knowhow en hoogwaardige edge-hardware van zusterbedrijf Rittal. Dit betekent dat de oplossingen ook zijn te gebruiken door klanten in ruwe industriële omgevingen waar de hoogste eisen worden gesteld. Dankzij het gebruik van ONCITE in de Rittal-fabriek in Haiger kan GEC putten uit een schat aan ervaring en heeft het bedrijf de specifieke hindernissen en de speciale eisen van klanten in de maakindustrie leren kennen. Zo weten zij exact wat belangrijk is.