13 jan. 2021

VX SE: nieuwe vrijstaande kast van Rittal

Een vrijstaande kast maakt het eenvoudiger

Aanbouwkasten worden vaak ook toegepast voor stand-alone opstellingen – maar vormen daarvoor niet altijd de beste oplossing. De voordelen van vrijstaande kasten zoals de VX SE zijn tot op heden vaak onderschat. De vrijstaande kast van Rittal vormt een ideale verbinding tussen de Rittal AX-wand-/vloerkasten en de VX25-aanbouwkasten. Daarbij overtuigt de VX SE door een nog sneller bestelproces, een minder tijdrovende montage, een eenvoudigere opbouw, een hogere betrouwbaarheid en de systeemcompatibiliteit. Ook bij installaties op plaatsen in de gebouwentechniek waar weinig ruimte beschikbaar is, bijv. als installatieverdeler, biedt de VX SE met een 300 mm diepe kastvariant nieuwe toepassingsmogelijkheden.

Voor de toepassing van kasten als stand-alone-oplossingen, bieden vrijstaande kasten zoals de nieuwe VX SE van Rittal talrijke voordelen ten opzichte van aanbouwkasten. Dergelijke oplossingen zijn te vinden een groot aantal industriële sectoren en de gebouwentechniek. Typische toepassingsgebieden zijn bijvoorbeeld compacte machines en installaties waarvan de componenten voor energieverdeling en automatisering in één enkele kast kunnen worden ondergebracht.

Snel: In tegenstelling tot aanbouwkasten met frame en afneembare zijwanden is de vrijstaande kast stand-alone en vervaardigd uit één stuk plaatstaal of roestvaststaal. Door de vaste zijwanden inclusief dak en het gereduceerde aantal losse componenten verlopen de bestelling en montage aanzienlijk eenvoudiger en sneller. Dat de zijwanden en het dak al geleidend met het frame zijn verbonden en er geen separate aarding nodig is, levert nog meer tijdwinst op.

Veilig: Ook de veiligheid is toegenomen, omdat zich dankzij de afwezigheid van spleten tussen zijwanden, dak en frame geen vuil kan ophopen. Zelfs in de basisuitvoering beschikt de VX SE over beschermklasse IP 55, slagvastheid IK 10, een automatische potentiaalvereffening, een hoge stabiliteit door de enorme torsiestijfheid en een belastbaarheid van 1,5 ton. Is een hogere beschermklasse gewenst voor de toepassing in ruwe omgevingen, dan is de vrijstaande kast van Rittal optioneel ook leverbaar in een IP 66- en NEMA 4/4x-uitvoering. Geïntegreerde wartelplaten in de bodem vereenvoudigen de invoer van kabels in zeer dichte kasten en bieden een ergonomische voorbereiding voor de kabelinvoer.

Eenvoudig: Aanzienlijke besparingen zijn te realiseren wanneer de installatiebouwer bijvoorbeeld een vrijstaande VX SE-kast met een kastbreedte tot 1.800 mm toepast. Hierdoor is het mogelijk om compacte aanbouwcombinaties van maximaal drie kasten eenvoudig te vervangen. Hierbij vervallen onder andere afdichtingen, aanbouwtoebehoren, montageplaat-tussenstukken en meerdere sokkelsystemen – en daarmee ook een groot deel van de montagetijd.

Compatibel: Om de voordelen van de aanbouwkasten VX25 bij de interieuropbouw te behouden, heeft Rittal haar nieuwe vrijstaande kast nu “VX25-compatibel” gemaakt. Installatiebouwers hoeven bij de overstap naar de VX SE niet na te denken over de engineering of de montage – alles blijft hetzelfde. Omdat het profiel van de VX SE nu identiek is aan dat van de VX25, zijn de VX-toebehoren voor de bodemopbouw, zoals bijv. bodemplaten of kabelbevestigingsrails, eenvoudig over te nemen en in te bouwen. De VX-compatibiliteit bij de interieuropbouw is mogelijk door de toepassing van adapterrails. Hierdoor zijn bijv. chassis, railsystemen en deelmontageplaten eenvoudig van de VX25 naar de VX SE over te zetten. Zo is de complete VX SE uit te breiden met VX25-toebehoren. Het voordeel: installatiebouwers hebben voor de vrijstaande kast dus geen aparte toebehoren nodig voor de opbouw van het interieur. In plaats daarvan kunnen zij eenvoudig gebruikmaken van de bestaande toebehoren van de aanbouwkasten.

Veelzijdig: Voor toepassing in de gebouwentechniek (verwarming/klimatisering/ventilatie) biedt Rittal de VX SE ook aan in een diepte van 300 mm. Installateurs profiteren van de veelzijdige mogelijkheden voor interieuropbouw, de flexibele opties voor kabelinvoer met het nieuwe, modulaire kabelinvoersysteem en klantspecifieke en snel te realiseren modificaties zoals behuizingsuitsparingen.

“Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan” – dat is het motto van Rittal. Met de VX SE biedt Rittal een slimme combinatie van kastsysteem en vrijstaande kasttechniek – en daarmee een palet aan voordelen waarmee machine- en installatiebouwers hun productiviteit kunnen verhogen.

For use with building services (heating/cooling/ventilation), Rittal offers the VX SE in a version that is 300 mm deep.