19 dec. 2019

Geschiedenis beleefd

“U heeft geschiedenis beleefd en geschreven”

Voor professor Friedhelm Loh is het jaarlijkse jubileumfeest een hoogtepunt in de agenda. Tijdens een bijna drie uur durende ceremonie worden medewerkers gehuldigd die 10, 25, 40 en momenteel zelfs 50 jaar voor de bedrijven van de Friedhelm Loh Group werken. Of die net zijn begonnen na een uitstekende opleiding. Meer dan 160 medewerkers met een lange staat van dienst, de beste afgestudeerden van StudiumPlus en stagiairs worden op 13 december 2020 gehuldigd door de eigenaar en bestuursvoorzitter.


Het is een terugblik, maar ook een vooruitblik. Om het heden te begrijpen en voorbereid te zijn op de toekomst, is het belangrijk het eigen verleden te waarderen. Onderdeel van de jaarlijkse jubileumviering van de Friedhelm Loh Group is een gezamenlijke reis vanuit het verleden naar het heden en naar de toekomst. Door bewogen tijden heen en altijd met waardering voor de inzet van de medewerkers. Op de Stützelberg in Herborn haalden professor Loh en zijn jubilarissen herinneringen op aan de mijlpalen van de afgelopen decennia en waagden zij zich ook aan een blik in de toekomst.


”In 1969 was men in 15 minuten door het complete bedrijf gelopen”, startte de eigenaar zijn verhaal. “Destijds besloegen alle panden van het complete bedrijf een oppervlakte van 22.000 vierkante meter. Nu neemt alleen de fabriek in Haiger al zo'n 24.000 vierkante meter in beslag.”


Die begintijd was niet gemakkelijk en zou niet mogelijk zijn geweest zonder de betrokkenheid en inzet van de werknemers.


De verhuizing van de productie van compacte behuizingen van Rittershausen naar Herborn was een enorme uitdaging. En kan zeker worden vergeleken met de huidige situatie rondom de fabriek in Haiger. “Het was een goede beslissing”, bevestigt de ondernemer het toenmalige besluit van het management. “En zo zal het ook met Haiger zijn.”


Terugkijkend naar de jaren tachtig waren het boeiende tijden volgens professor Loh. In die tijd werden veel nieuwe ideeën gerealiseerd. Bovendien werd er altijd geïnvesteerd. Door de overname van bedrijven zoals Wiechers & Partner, het huidige Eplan, heeft de bedrijvengroep zich gespecialiseerd in software. En dat in een tijd waarin niemand aan softwareoplossingen voor de kasttechniek dacht. Tegenwoordig is Eplan wereldmarktleider op het gebied van engineering en toonaangevende leverancier van software“.


Het geheim van dit succes? continuïteit en betrokkenheid


Het succes van het bedrijf is in de eerste plaats te danken aan de grote inzet van haar medewerkers, verklaart professor Loh. “Heel erg bedankt allemaal. Het is jullie toewijding, altijd dat ene stapje extra, jullie betrokkenheid en jullie vertrouwen in mijn ondernemersgeest, dat alles maakt dat wij hier nu staan.”


Het is voor hem dan ook een bijzondere eer om de medewerkers met 40 dienstjaren en in het bijzonder Reiner Schüler met zijn 50 dienstjaren persoonlijk te feliciteren. “U moet goede ervaringen hebben, anders was u hier niet zo lang gebleven.”


Maar het succes van een bedrijf wordt ook bepaald door goed opgeleid junior personeel. “Opleiding is altijd een belangrijk punt geweest voor de complete bedrijvengroep en heeft altijd onze aandacht.“ De beste stagiairs van het jaar kregen een passende erkenning, een geschenk in de vorm van een boek en een bonus voor hun fraaie prestaties: Industriekaufmann Moritz Harbusch (eindcijfer 1,3), Pascal Dibelius (Industriekaufmann Stahlo, 1,5) en Jonas Theiss (Werkzeugmechaniker, 1,6).


Voor hun uitstekende resultaten in StudiumPlus, in samenwerking met de Technischen Hochschule Mittelhessen, feliciteerde professor Loh Tobias Hartmann (machinebouw, 1,0), Mischa Etz (industrial engineering, 1,1) en Anna-Lena Bertscheit (bedrijfskunde, 1,1).


”We moeten onze weg zien te vinden in moeilijke tijden als deze”, besloot professor Loh met een oproep aan zijn eregasten, waarbij hij ze tegelijkertijd aanspoorde om na te denken over alternatieven bij de ontwikkeling van nieuwe technologieën zoals e-mobility. “De automobielindustrie is de afgelopen decennia uitgegroeid tot een van de belangrijkste branches in Duitsland. Nu moeten we zorgen dat we goed met elkaar in overleg blijven om de sector niet onnodige schade toe te brengen.“