29 okt. 2019

Gaia-X

De Friedhelm Loh Group is industriële partner van het Gaia-X-programma

Gaia-X is van start gegaan! Tijdens de Digital Summit op 29 oktober 2019 in Dortmund heeft het Duitse ministerie van Economische Zaken het startschot gegeven voor dit grootschalige Europese digitale project om de internationale concurrentiepositie van de industrie te versterken. Het doel is een Europese cloud tot stand te brengen voor een veilige digitalisering en koppeling van industriële data. Daarnaast gaat het platform als basis dienen voor nieuwe AI-toepassingen. De Friedhelm Loh Group is aan boord als een sterke middelgrote en wereldwijd actieve onderneming. Eigenaar en bestuursvoorzitter professor Dr. Friedhelm Loh was een van de initiatiefnemers van dit grootschalige project.


De automobielindustrie is de eerste branche die zijn toeleveranciers een nieuwe eis oplegt: in de toekomst moeten de gegevens over de gehele supply chain beschikbaar zijn – bij VW via Amazon Web Services, bij BMW via Microsoft Azure. Voor de leveranciers betekent dit een hogere druk en meer risico. Zij willen immers hun status van toeleverancier niet op het spel zetten, maar met in totaal 100.000 fabrieken willen zij wel de controle behouden over hun productiegegevens, en daarmee ook over hun kennis. “Wie kan zich eigenaar noemen van data?” wordt de centrale vraag in deze context. Datasoevereiniteit zal een kritieke factor worden voor een succesvolle internationale concurrentiepositie.


Om de industrie te versterken en oplossingen te zoeken voor deze uitdagingen waar Europese bedrijven mee te maken krijgen, heeft de Duitse minister Peter Altmaier het Gaia-X-project vandaag officieel gelanceerd. Het doel is om een groot aantal kleine, geografisch verspreide edge-computerruimten met open cloud-connectiviteit te bouwen, waarmee een nieuw niveau van industriële toepassingen is te realiseren. Het project werd voorgesteld op de Digital Summit van het Duitse ministerie van Economische Zaken en Energie in Dortmund.


Datasoevereiniteit, realtime en edge computing


”De Friedhelm Loh Group heeft Gaia-X tijdens besprekingen met het Duitse ministerie gepromoot vanuit het perspectief van ondernemingen en de industrie. Ons doel was om edge en cloud computing toegankelijk te maken voor kleine en middelgrote industriële bedrijven”, zegt professor Dr. Friedhelm Loh, eigenaar en bestuursvoorzitter van de Friedhelm Loh Group. “Wij hebben bij klanten en ook in onze eigen fabrieken geleerd wat belangrijk is voor kleine en middelgrote industriële bedrijven: datasoevereiniteit, realtime mogelijkheden en een verbinding met bestaande cloud-oplossingen. Wij hebben deze kennis ingebracht in het Gaia-X-project.”


Het bedrijf kent de wensen uit eigen ervaring bij het opzetten van de volledig digitaal geïntegreerde Rittal-fabriek in Haiger. “Omdat er nog geen geschikt antwoord was op onze wensen, ontwikkelden we zelf een oplossing. Samen met de start-ups German Edge Cloud en IoTOS – de jongste bedrijven van de Friedhelm Loh Group – en met Bosch Connected Industry. ONCITE is de eerste turn-key, op AI gebaseerde edge-cloud-computerruimte. Voor een veilige, realtime-verwerking en intelligente analyse van industriële data. “Dit heeft geresulteerd in een oplossing van de Duitse industrie voor de Duitse industrie – in samenwerking met deskundige partners zoals Fraunhofer, IT- en AI-specialisten en andere bedrijven”, zegt professor Dr. Loh.


”Gaia-X moet een succes worden!”


Na de toespraak van Anja Karliczek, van het Duitse ministerie van Onderwijs en Onderzoek, en van deelnemers van het netwerk Platform Industrie 4.0 lichtte professor Dr. Loh het standpunt van de Duitse MKB-bedrijven toe: “Zodra we datasoevereiniteit, realtime en edge computing onder de knie hebben, zullen we in staat zijn om de invoering van Industrie 4.0 in bedrijven op een geheel nieuwe manier te realiseren. En kunnen we waardeketens installeren en functioneel maken om concurrerend te zijn”. Voor de ondernemer is datasoevereiniteit – oftewel autonomie bij het nemen van beslissingen – een van de belangrijkste kwesties. Zowel in het eigen bedrijf als in het netwerk. De ondernemer is duidelijk: “Wij zijn niet tegen private en public clouds, maar willen een manier vinden waarbij onze eigen methoden compatibel zijn met bestaande cloud-oplossingen, maar wij toch de regie behouden.”


Professor Dr. Loh deed een beroep op de Duitse regering: “De industrie heeft de steun van de overheid nodig, maar omgekeerd is ook het geval. Er is genoeg gepraat over Gaia-X. Nu moeten we het gaan doen. De Duitse industrie moet een voorbeeld zijn. Gaia-X moet een succes worden! We kunnen dit – met de steun van allen.”