Medewerkers vertellen

Wat uw toekomstige collega's zeggen

De verscheidenheid aan taken en vakgebieden bij Rittal weerspiegelt zich in de diverse functieprofielen en loopbaantrajecten. Bij ons werken mensen met verschillende ervaringen, verhalen en achtergronden. Enkelen van hen vertellen ons wat hun dagelijks werk bij Rittal zo gevarieerd, boeiend en bijzonder maakt – en wat ze met elkaar gemeen hebben.

Rittal-medewerkers stellen zich voor

Lisa Glaßner
(medewerker digitale communicatie)

Hoe ben je aan deze boeiende baan bij Rittal gekomen?

“Via vrienden, familie en lokale media kende ik Rittal als een stabiele “factor” in onze regio Midden-Hessen. Ik heb altijd gezegd: “Als daar op de communicatieafdeling ooit een plek vrijkomt, dan solliciteer ik erop.” En op een gegeven moment gebeurde dit. Ik was werkzaam in een andere branche en waagde de sprong in de wereld van industrie en IT – en daar heb ik geen seconde spijt van gehad.”

Wat waren je eerste indrukken bij Rittal en hoe werd je ontvangen?
Vooral tijdens die eerste weken begreep ik pas goed wat het betekent om voor een familiebedrijf te werken. Ondanks de omvang van het bedrijf hebben vele collega's de tijd genomen om mij wegwijs te maken in mijn takenpakket. Deze hulp heb ik met beide handen aanvaard. Wat ik fijn vind, is dat het management zeer toegankelijk is. Ze gaan regelmatig een persoonlijk gesprek met alle collega's aan.

Hoe ziet een typische werkdag er voor jou uit?
Nou, om eerlijk te zijn bestaat er geen “typische werkdag” voor mij, en dat is nou juist wat ik zo boeiend vind aan mijn baan. De ene dag kijk ik mee over de schouders van collega's in de productie, de volgende dag doe ik live verslag van een beurs of een persconferentie op Twitter of een ander social media-kanaal. En daartussenin zit ik aan mijn bureau en werk ik aan teksten voor blogs, social media posts of een van onze magazines.

Wat vind je het leukst aan je werk bij Rittal?
Voor mij is het altijd een hoogtepunt om collega's te bezoeken in een vakgebied dat nieuw voor mij is en om mij dan onder te dompelen in hun wereld. Sinds ik bij Rittal werk, weet ik wat edge computing betekent of wat Industrie 4.0 werkelijk inhoudt.

Wat waardeer je aan de opstelling van je collega's bij Rittal?
Wij zeggen hier altijd dat wij Rittalers een speciaal “DNA” hebben. Wij voelen altijd de behoefte om dingen beter te maken, verder te ontwikkelen en vooruit te denken over oplossingen die morgen nodig zijn. Deze manier van denken werkt gewoon aanstekelijk.

En jouw levensmotto?
Geen woorden, maar daden. (Es gibt nichts Gutes, außer man tut es - E. Kästner)

Last but not least: hoe zou jij je baan omschrijven in drie woorden?
Afwisselend, verbonden, digitaal

Volker Strauss
(specialist Technische Opleidingen)

U werkt al 20 jaar bij Rittal – hoe heeft uw carrière bij ons zich sindsdien ontwikkeld?

In maart 2003 begon ik als verkoopmedewerker Zuid-Oost. Omdat ik naast mijn commerciële opleiding ook een technische opleiding heb, besloot ik na 1,5 jaar over te stappen naar de afdeling “Technische dienst”.

Hier heb ik een deeltijdopleiding gevolgd tot gecertificeerd technicus voor de machinebouw en vervolgens ook voor economie. In 2012 ben ik overgestapt naar de afdeling Training en Support. Sindsdien ben ik als specialist verantwoordelijk voor diverse opleidingen, leid ik seminars en adviseer ik klanten over onze producten.

Maar ik ben ook EHBO'er, bedrijfshulpverlener en al vele jaren actief in de ondernemingsraad.

Waar houdt een specialist Training International zich mee bezig?

Mijn belangrijkste werkzaamheden bestaan uit het samenstellen van opleidingsmateriaal en het ontwikkelen van opleidingen. Daarnaast ondersteun ik de ontwikkeling van e-learning en help ik bij de hotline. Maar ook showroomrondleidingen, klantentrainingen op de locatie en het bezoeken van handelsbeurzen maken deel uit van mijn takenpakket.

Waar verheugt u zich op als u 's ochtends naar uw werk gaat?

Dat ik zelfstandig kan werken, daar ben ik erg blij mee. Ik heb fijne collega's, een ideale werkomgeving en kan zelf beslissen over een aantal zaken. Ik krijg veel positieve feedback van de deelnemers aan opleidingen, trainingen en seminars - dat motiveert me en is heel erg leuk.

Welke tip heeft u voor nieuwe collega's?

Stap zonder vooroordelen in je nieuwe baan en zoek in je omgeving naar mensen die weten hoe ze het werk moeten doen. Men leert een leven lang – waarom niet meteen van de besten? Wie zijn werk goed beheerst, maakt weinig fouten en dan is het werk dubbel zo leuk. Verder kan ik alleen maar zeggen: ga aan de slag bij Rittal: na een tijdje is het geen werkplek meer, maar een plek waar je je collega's ontmoet en daar nog voor betaald krijgt ook. Ik kan beamen dat ik door en door een Rittaler ben en dat gevoel is iets wat ik iedereen toewens.

Wat maakt Rittal als werkgever zo bijzonder?

Rittal is een familiebedrijf, maar wel eentje dat wereldwijd actief is. De grootste in de regio – alleen dat is al bijzonder. Als je daarbij optelt dat we na de auto-industrie de tweede grootste verwerker van plaatstaal zijn, we veel verschillende beroepsgroepen opleiden, pioniers zijn op het gebied van Industrie 4.0 en op veel gebieden marktleider zijn, kun je echt zeggen: we zijn bijzonder. En dan zijn er nog de flexibele werktijden, een salaris dat wordt aangevuld met vakantiegeld, een kerstbonus en nog andere voorzieningen zoals Corporate Benefits.

Hoe vindt u uw balans met het werk bij Rittal?

Ik ben hulpverlener bij het Duitse Rode Kruis en train al 10 jaar beginnende chauffeurs, maar ook EHBO'ers bij Rittal GmbH. Privé bouw ik voortdurend aan mijn huisje en geniet ik van de tijd die ik met mijn vrouw en mijn lieve cocker spaniel Isa doorbreng. Aan hobby's is geen gebrek, ik ben dol op kinderen en treed daarom soms op als ballonnenartiest of steltloper en momenteel leer ik goochelen – overigens ook van een collega bij Rittal.

Wat is uw favoriete product bij Rittal en waarom?

Op dit moment, want het wisselt continu, is het de AX; of toch de Blue e+? Maar ik hou ook van ons draagarmsysteem CP 120 en onze productlijn “hygienic design”.

Rebecca Zeiler
(verkoopmedewerker Techniek)

Je begon als stagiair bij Rittal - hoe ging het daarna verder?

Terwijl ik nog in opleiding was, zochten ze een uitzendkracht voor key account management. Het was bedoeld om de afwezigheid van een collega te overbruggen vanwege zijn semester in het buitenland. Ik stelde mezelf voor tijdens een intern sollicitatiegesprek en kreeg de baan aangeboden. Meer dan een half jaar was ik als enige verantwoordelijk voor het stimuleren van het project van mijn collega op het gebied van key account management – een geweldige uitdaging. Daarna begon ik mijn duale studie bij Rittal.

Waarom koos je voor een duale studie?

Techniek had altijd al mijn interesse. Toen ik klaar was met mijn commerciële opleiding, had ik het gevoel dat er iets ontbrak.
Mijn toenmalige chef heeft mij aangemoedigd mij aan te melden voor een WI-studie met als hoofdvak machinebouw. Hij was zeer behulpzaam. Tijdens mijn studietijd was hij mijn mentor. Ik heb heel veel aan hem te danken.

Als je terugkijkt op je opleiding en studie, wat waren voor jou de hoogtepunten?

Het beste dat mij overkwam tijdens mijn opleiding en studie is dat ik zo veel mensen leerde kennen. Zo'n netwerk binnen de verschillende afdelingen bij Rittal – en door mijn studie zelfs verspreid over verschillende bedrijven – is bijzonder waardevol en nuttig in het dagelijkse beroepsleven. Bovendien zijn er niet alleen nuttige werkrelaties ontstaan, maar ook echte vriendschappen, die het privéleven enorm verrijken.

Zou je opnieuw voor Rittal kiezen om je carrière te starten?

Ik zocht een lokale en betrouwbare werkgever. Die heb ik met Rittal en de FLG gevonden!

Welk advies zou je geven aan toekomstige stagiairs/studenten?

Wees sociaal! Praat met mensen die je ontmoet en luister naar ze. Wees nieuwsgierig en stel vragen. En zou iets niet meteen gaan zoals je wilt, laat dat je niet ontmoedigen. Fouten maken is menselijk.

Wat is je favoriete product bij Rittal en waarom?

De veelzijdigheid van de producten is iets wat mij enorm aanspreekt. Ik ben iemand die van afwisseling houdt. Daarom vind ik het leuk om bezig te zijn met nieuwe dingen en werk ik graag met verschillende producten en productgroepen. Elk daarvan heeft zijn eigen voordelen.

Matthias Müller
(hoofd Productmanagement Kastsystemen)

U werkt al sinds 1993 bij Rittal. Hoe heeft uw carrière bij ons zich ontwikkeld?

Al tijdens mijn leertijd als matrijzenmaker merkte ik dat ik “aanleg” had voor constructieve dingen. Ik wilde niet alleen uitvoeren, maar ook ontwerpen.

Daarom heb ik een opleiding voor gediplomeerd werktuigbouwkundig technicus gevolgd en ben ik begonnen als ontwikkelaar van vorkheftrucks. Dit waren twee belangrijke bouwstenen voor mijn toekomst.

Ik werk inderdaad al vanaf 1993 bij Rittal. Hier had ik mensen om me heen waarmee ik constructief en oplossingsgericht kon werken. Met managers die me uitdaagden en steunden, een sterk team. Deze cultuur paste gewoon heel goed bij me.

Al snel werden mij interessante en uitdagende taken toevertrouwd waardoor ik kon groeien.

Het vormgeven van ontwikkelingen en het leveren van een bijdrage ging me steeds beter af. Zo klom uiteindelijk op van “gewone werknemer” naar afdelingsmanager. Leiding geven betekent voor mij een rolmodel zijn. En die kans krijg ik hier.

Hoe ziet uw takenpakket eruit?

Als productmanager is een product vanaf de allereerste minuut eigenlijk je kindje.

Je bent altijd op zoek naar nieuwe producten, nieuwe bedrijfsactiviteiten, beschrijft de eisen en business modellen, neemt beslissingen, brengt mensen samen, zoekt medestanders voor een idee, betrekt het hele bedrijf bij de uitvoering ervan, introduceert een product op de markt en volgt de levenscyclus. Als productmanager is het mijn verantwoording om deze taken samen met mijn team optimaal uit te voeren.

Wat was het boeiendste project tot nu toe?

Voor mij was dat het vloerstaande kastsysteem VX25. Dat was een enorme uitdaging. Na de P4000 en de TS 8, dus na 34 jaar waarin Rittal al de norm voor kast- en behuizingssystemen had gezet, stelden wij onszelf de volgende vraag. Hoe maak je een ogenschijnlijk perfect product nog beter?

En het is ons gelukt om “een stap verder te gaan” en een systeem te realiseren dat onze klanten talrijke voordelen biedt.

Als u nieuwe medewerkers zoekt, welk type mens past dan binnen het productmanagement Kastsystemen?

Voor mij zijn zowel de mens als zijn of haar eigenschappen van belang. Cijfers zijn belangrijk, maar geven slechts een beperkt beeld of een sollicitant geschikt is voor de baan. Want niet iedereen die het gereedschap heeft, kan er ook mee omgaan. Mensen die open-minded zijn, die over goede communicatieve vaardigheden beschikken en die verschil willen maken, die zijn het meest geschikt.

Hoe zou u de sfeer bij Rittal omschrijven?

Bijzonder goed. Mensen werken samen, het management is altijd dichtbij en de communicatie functioneert uitstekend door de diverse hiërarchische niveaus heen.

“Rittalers” zijn een bijzonder volk. Iedereen weet natuurlijk dat we een familiebedrijf zijn, maar de mensen voelen dat ook. We steunen elkaar.

Hoe ziet uw persoonlijke balans tussen werk en privé eruit?

Ik trek er graag op uit met mijn mountainbike en hou van tuinieren. In de buitenlucht kan ik mij het beste ontspannen.

Wat is uw favoriete product bij Rittal en waarom?

Die vraag is niet eenvoudig te beantwoorden, want ik heb er meerdere en het wisselt ook nog weleens. Op dit moment is het absoluut de AX.

De AX is wereldwijd het eerste wand-/vloerkastsysteem. Met een interieuropbouw die men tot nu toe alleen van de grote vloerstaande kasten kende. Dit biedt compleet nieuwe mogelijkheden en toont de klant dat wij altijd een stap verdergaan dan anderen.

Anna Lena Bertscheit
(assistent van de managing director Business Units & Marketing)

Je bent als duale student bij Rittal begonnen. Hoe heeft jouw carrière zich ontwikkeld?

In de zomer van 2016 ben ik als duale student in global logistics begonnen en heb tijdens mijn bachelor verschillende onderdelen van het bedrijf doorlopen.

Vorig jaar heb ik mijn bachelor succesvol afgerond en sindsdien werk ik bij Rittal als assistent van de managing director Business Units en Marketing – een bijzonder afwisselende en boeiende baan!

Momenteel breid ik mijn praktische ervaring als assistent uit met theoretische kennis. Ik doe dat via een duale master bij StudiumPlus met als specialisatie de aansturing van bedrijfsprocessen.

Wat waren voor jou de hoogtepunten van je studie?

Een hoogtepunt van mijn collegeperiode was vooral mijn semester in het buitenland, in Spanje. Beroepsmatig gezien, tijdens de projectfasen, waren dit vooral de deelname aan grote industriële vakbeurzen, zoals de Hannover Messe, maar ook branchespecifieke vakbeurzen zoals de WindEnergy. Een ander hoogtepunt van mijn studie was de presentatie van mijn bachelorscriptie tijdens een wereldconferentie op het hoofdkantoor van Rittal.

Welke tip heb je voor geïnteresseerden in een duale studie?

Blijf altijd authentiek en overtuig vooral door je eigen persoonlijkheid, naar mijn mening is dit bijzonder belangrijk. Daarnaast spelen zelfdiscipline, de bereidheid om te leren en een grote inhoudelijke belangstelling een belangrijke rol, zowel tijdens de projectfasen als de collegeperiode.

Hoe zou je Rittal als werkgever omschrijven bij je vrienden?

Rittal is een topwerkgever en wordt daarvoor met recht elk jaar onderscheiden.

Voor mij zijn de mogelijkheden voor carrièreontwikkeling en -perspectieven belangrijk. Maar ook de bedrijfscultuur draagt eraan bij dat ik me bij Rittal bijzonder thuisvoel.

Hoe ziet jouw persoonlijke balans tussen werk en privé eruit?

Sporten is voor mij de manier om de balans tussen werk en studie gezond te houden. Elke week speel ik volleybal en als de tijd het toelaat, ga ik ook graag zwemmen.

Wat is jouw favoriete product bij Rittal en waarom?

Dat is absoluut de edge-computerruimte ONCITE. Daarmee is echt meerwaarde uit de productiegegevens te behalen, waarbij toch volledige datasoevereiniteit wordt gewaarborgd. Ik denk dat ONCITE perfect de deskundigheid van Rittal, of beter gezegd van de hele Friedhelm Loh Group, als aanbieder van oplossingen weerspiegelt, zoals innovatiekracht en inzicht in de behoeften van de klant.

Silke Jung
(verkoopmedewerker Duitsland)

Hoelang werkt u al bij Rittal en hoe bent u bij Rittal terechtgekomen?

Ik ben in 1996 bij Rittal begonnen. In december wordt dat 24 jaar! Ik kwam destijds een personeelsadvertentie in de krant tegen en solliciteerde rechtstreeks bij Rittal.

Wat is uw vakgebied en hoe ziet een typische werkdag er voor u uit?

Ik werk in de verkoopbinnendienst en verzorg samen met een collega van de buitendienst het verkoopgebied in het zuidwesten van Duitsland. Voor mij is het belangrijk dat ik er ben voor mijn klanten en dat zij altijd op Rittal kunnen vertrouwen. Ik hou mij bezig met binnenkomende aanvragen, stel offertes op en verwerk bestellingen voor standaard- en klantspecifieke oplossingen. Daarnaast hou ik de levertijden in de gaten. Je blijven ontwikkelen is ook voor ons in de binnendienst belangrijk. Daarbij kun je denken aan producttrainingen die door collega's van de afdeling Opleidingen worden gegeven.

Welke tip heeft u voor nieuwe collega's?

Open staan voor nieuwe dingen - daar kom je een stuk verder mee. Men hoeft niet alles te weten, maar het is wel handig als je weet aan wie je het kunt vragen. En gelukkig zijn er veel behulpzame collega's.

Wat maakt Rittal als werkgever zo bijzonder voor u?

De omvang van de onderneming, het grote aantal vakgebieden waarin je kunt werken, de innovaties, de veilige werkplek. En natuurlijk mijn collega's! Maar ik waardeer ook de extra voorzieningen bij Rittal, zoals winstdeling, de kerstbonus en het vakantiegeld.

Hoe ziet uw persoonlijke balans tussen werk en privé eruit?

Ik ga graag joggen en breng veel tijd door met familie en goede vrienden.

Last but not least: hoe zou u uw baan omschrijven in drie woorden?

Verantwoordelijk, teamgericht, leuk.